Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka cookies.
Na skróty


Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Nasze aktualności
Opracowano przez Solski Communications sp. z o.o. we współpracy merytorycznej z dr Agnieszką Wroczyńską

Cholera w Afryce

Data publikacji: 2017-10-17

Polacy coraz częściej wybierają dalekie kraje afrykańskie na miejsce zasłużonego, ale i nieszablonowego wypoczynku. Turystów przyciągają już nie tylko Egipt czy Tunezja, ale także Tanzania, Kongo, Zanzibar, Kenia czy Czad. A to właśnie tam od kilku miesięcy pojawiają się wciąż nowe przypadki zachorowania na cholerę. Od początku roku do końca września w Demokratycznej Republice Konga na tę groźną chorobę zapadło 31 646 osób, z czego 629 zmarło. Nigeria zgłosiła 7 052 przypadków, Tanzania 3 075,  Kenia 2 996, a Sudan Południowy aż 20 568 w okresie zaledwie od połowy czerwca do września.

Cholera jest ostrą chorobą przewodu pokarmowego, wywoływaną przez bakterię przecinkowca cholery. Większość zakażeń przebiega bezobjawowo, forma łagodna charakteryzuje się wodnistą biegunką. W ciężkich przypadkach natomiast objawia się obfitą, wodnistą biegunką z nudnościami i wymiotami, prowadzącą do odwodnienia. Odwodnienie to może prowadzić do śmierci na skutek zaburzeń krążenia. Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie skażonej wody lub żywności, rzadko poprzez kontakt z chorym lub zakażonym. Okres wylęgania cholery jest bardzo krótki i trwa od kilkunastu godzin do 5 dni.

Chcąc w jak najskuteczniejszy sposób zapobiec zachorowaniu już w czasie podróży należy bezwzględnie stosować zasady higieny osobistej, w tym każdorazowo starannie myć ręce przed jedzeniem i po wyjściu z toalety. Niezwykle ważna jest także czystość spożywanej wody. Należy pamiętać, że chodzi tu także o nieuzdatnioną wodę, której być może użyto do produkcji lodu, mycia skorupiaków, owoców i warzyw lub też do sporządzania sałatek. Warto więc kierować się tu zasadą: ugotuj, obierz lub zapomnij o posiłku.

Wśród krajów Afryki Wschodniej dotkniętych zachorowaniami na cholerę są miejsca rzadko odwiedzane przez "przeciętnego turystę", ale także te bardzo popularne w Polsce, takie jak Kenia czy Tanzania. Przed wyjazdem pamiętajmy więc, że skuteczną formą profilaktyki jest doustne szczepienie przeciwko cholerze.

Podstawowe zasady przygotowania do egzotycznej podróży
2019-11-27

Aby z wyjazdu przywieźć jedynie planowane pamiątki dobrze jest pomyśleć przed nim o profilaktyce. Na wizytę w poradni medycyny podróży najlepiej zgłosić się 1,5 do...
Więcej
Aktualizacja zaleceń w sprawie szczepień obowiązkowych i zalecanych przed podróżą oraz profilaktyki malarii
2018-05-25

W ślad za zmieniającą się w krajach tropikalnych sytuacją epidemiologiczną okresowo dokonuje się także zmian w rekomendacjach dotyczących szczepień obowiązkowych i...
Więcej
Ebola w Kongo
2019-03-25

Od sierpnia zeszłego roku północno-wschodnie prowincje Kongo, North Kivu (Kivu Nord) i Ituri, zmagają się z przypadkami zachorowań na gorączkę krwotoczną Ebola....
Więcej
Zagrożenie chorobami tropikalnymi podczas pandemii
2020-11-06

Z oczywistych względów w mediach mówi się obecnie przede wszystkim o COVID-19. Inny, często pojawiający się w kontekście zdrowia temat to grypa. Pamiętajmy...
Więcej